Wykład Wiktora Urbańczyka z Radzimowic (uprawa starych gatunków zbóż w Górach Kaczawskich, produkty na bazie orkiszu), prezentacja i degustacja przygotowana przez gospodarstwo agroturystyczne „Serce” Władysława Gila z Radzimowic.
Pszenica orkisz - jako zboże chlebowe była uprawiana od bardzo dawna, obecnie spotykana jest w uprawach reliktowych m.in. uprawiana jest na ubogich glebach naszego regionu. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest łatwostrawny. Zwiększa odporność i usuwa toksyny. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje organizm, przywracając zdrowie. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Spożywa się go w postaci ziarna, kaszy, mąki, pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy, syropu. Można przyrządzać kluski, naleśniki, pizzę, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze.
organizator: Miasto Jelenia Góra, Jeleniogórskie Centrum Informacji i Edukacji Regionalnej „Książnica Karkonoska”, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu